lauantai 20. helmikuuta 2010

Viktoriaaniset nirunarukengät


Kengät elokuvissa:
Kaunein eli vaikuttavin kenkäkohtaus
Viktoriaaniset nirunarukengät

on luonnollisestikin kauhuelokuvassa Dracula has risen from his grave, jossa vampyyrimonarkkia näyttelee ainutlaatuinen Christopher Lee – karismaattisin koskaan tapaamani kreivi, muuten. Kyseessä on voimakkaan sävyinen kauhuelokuva ajan jaksolta, jolloin kauhugenre alkoi muuttua goottilaisesta romanttisesta 1800-luvun viktoriaanisesta tarinasta enemmän splatteriksi tässä toivottomassa maailmassa.

Alkukohtauksessa mykkä kellonsoittaja ränkkii pyörällä työpaikkaansa kirkkoon, ja heittää sykkelinsä huolimattomasti portaille. Ain viheltäin työtäs tee, hän ehkä ajattelee lakaistessaan varpuluudalla kirkkoa. Sitten hän menee paksun köyden luokse soittaakseen kelloja, mutta kauhukseen huomaa,
kuinka köyttä pitkin valuu verta.
Hän nousee mustat takorautaiset kierreportaat,
ja huomaa, kuinka suuresta kirkonkellosta valuu verta.

Sitten sieltä tipahtaa yllättäen
naisten aukinainen varsisaapas kovaäänisesti lattialle. Lopulta naisen aluspaitainen ruumis retkahtaa näkyviin kellon sisältä.


Mutta työ yllätyksellinen
viktoriaaninen aukaistu kenkä
toimii selkeänä uhrin häväistynä symbolina.
Kenkä on irvokkaasti auki, se on mallia, joka pitää tiiviisti napittaa kiinni.Väärälle polulle eksynyt, uskonsa menettänyt heikko paikalle kirkonmies lyö päänsä vaikeakulkuisessa tunturissa kivikkoon, ja hänestä valuu veri suoraan puroon jäätyneen Draculan suuhun. Kevytkenkäinen Zena tarjoilee oluttuvassa riehakkaille ylioppilaille mm. mallasta, ja hän majoituttaa kirkonmiehen baariin – omistajan kauhistellessa. Dracula ei nauti Zenasta pitkään, joten kirkonmies heittää tämän vampyyriruumiin alakellan leipomon uuniin – ja viimeisenä uuniin hän heittää Zenan komean mustan kiiltävän kengän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.