sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Soturiprinsessan saappaissa populäärikulttuurissa





Saappaat, saapikkaat
Kengät populäärikulttuurissa:
Soturiprinsessan saappaissa

Fantasiasarjassa Xena päähenkilöllä on pitkävartiset, mutta korottomat tummat nahkasaappaat. Koska hän taitaa taistelulajeja varmaankin krav mangasta kick boxingiin, ja käyttää aseinaan mm. seipäitä, keihäitä, charkamia, miekkaa, [rinta]tikaria, ja hän tasapainottelee puutangoilla, mitä lie kapeita pöllejä ovat. Hän taistelee pahoja miehiä vastaan. Siinä ei pahemmin auta taistella hengestään tai oikeuden puolesta naurettavissa avokkaissa yhdeksän tuuman korkoineen… Tämä tyttö ei siis töpsöttele kaatumisen uhalla miesten suunnittelemissa kengissä, vaan kulkee omia polkujaan luonnollisissa kengissä.

kuva soturiprinsessa Xena

Ja tietysti uusimmassa Grindhouse –filmissä Death Proof tarjolla on lisää varpaita sopivan körmistyneelle Ken Russellille ja katsojalle. Ja stunteistaan suurempaan rooliin päässyt Zoe Bell nauttii täysin antaumuksin konepellillä hurjasta menosta – asfaltilla. Zoe Bell on muuten stuntannut mm. Xenaa, joten hänen jalkaosastonsa on katsojalla tuttu.

Seikkaileva ja maita kiertävä soturiprinsessa Xena joutuu joskus päihittämään jopa jumalattaria ja jumalia, hän on myös parantaja, muttei varsinainen shamaani, koska hän tarvitsee asiantuntijan apua matkustaessaan tuonpuoleiseen tai unimaailmaan. Ennen kaikkea sankari joutuu sopeutumaan yllättäviin ja sietämättömiin tilanteisiin mm. tullessaan äidiksi.


Kuten modernin agenttisarjan Alias päähenkilö Sydney joutuu pukeutumaan mitä erinäisimpiin salapukuihin, myös Xenakin on napatanssija turkkilaisissa käppyränokkaisissa tohveleissa ( joissa muuten Sherlock Holmes omissa tarinoissaan säilyttää tupakkaansa ). Luonnollisesti Xena käyttää hyväkseen miesten kiinnostusta.
Ø [soturiprinsessa Xena haaremiasussa

Xenan maailma on jostain antiikin Kreikan ja keskiaikaisen eurooppalaisen kyläyhteisön väliltä. Seikkailuissa törmäämme henkilöihin kuten Aries, Afrodite, Pandora ( kuljettaa mukanaansa lipasta ) Kreikan alkuperäisestä uskonnosta ja mytologiasta, ja mukana on myös pohjoismaalaisia alkuperäisiä uskontoja ( ennen kuin meidät pakotettiin kristinuskoon vieraan valloittajan ja sortajan toimesta ) joiden edustajista ainakin Odin on pariinkin otteeseen tapetilla. Historiallisista henkilöistä mukana on ainakin kelttisoturien johtajatar Boudicca, keisarit Caligula ja Julius Caesar, sekä amatsonit. Manalan lautturi Kharon puskii töitä useassa vuorossa, ja totta kai uppoamme useampaan eepokseen mm Beowolfiin.




Niin kuin Xena myös majuri Ellen Ripley ( Alien tieteiselokuvien saaga ) joutuu ottamaan vastuun lapsesta. Vaikka Ripley löytää muuten kuolleesta aluksesta lapsen, nuoren tytön jonka lempinimi Newt ( suomeksi Lisko ). Voiko soturi olla äiti? Jos soturi joka huolehtii lapsesta saa pelätä lapsen takia koko ajan?? Tekeekö lapsi hänestä haavoittumattoman? Vai hyvin helposti haavoitettavan?? Toisaalta - kun ajatellaan naarasta eläintenmaailmassa - eikö juuri tyttöstään suojeleva emo ole kaikista vaarallisin?
Ø kuvia Alien – ylösnousemus majuri Ellen Ripley saappaissa ja tummassa kynsilakassa




Koska tämä sarja Xena olin alun perin Sam Raimin [ mm Evil Deadin ohjannut jumala, sittemmin Darkmanin luoja ja nykyisin Hämähäkkimies kakkos-osan uuteen uskoon elvyttäjä ] tuottamaa siihen oli vaikea suhtautua, mitä se oli, tai mitä sen pitäisi olla, kenelle se oli tehty, mitä siitä feministi saa irti jne. Loppujen lopuksi sarja antoi paljon...

Ø Lue esimerkiksi kirjana julkaistu fanittamisen syntyjä tutkiva tutkimus: Kovala, Urpo & Saresma, Tuija: Kulttikirja. Tutkimuksia nykyajan kultti-ilmiöistä. SKS: Jyväskylä 2003. Siinä mm Xenan fanitusta käydään läpi.



Xena: Warrior Princess sarja alkoi meillä pyöriä MTV3:lla, sitten uusintana Sub tv:llä [ joka oli aluksi TV TV ]. Se oli Hercles sarjan "spinoffi" eli kylkiäinen => kun sarjassa vierailee tarpeeksi mahtava sivuhenkilö hänelle tehdään oma sarja [ kuten Angel sarja ponnahti Buffysta ] ja Xena vieraili sarjassa vuonna 1995, ja sai sitten - onneksi - oman sarjansa!

Xenan tuottaja Liz Friedman on sanonutkin:

"Hercules is the hero we hope is out there.
Xena is the hero we hope is inside us."


Ensinnäkin siinä oli helppoja samaistumisen kohteita: vahvoja, upeita naisia ja miehiä, ja vaikka sarjan aikajana on venyvä antiikin Kreikassa, sekin lisää sen pop- ja post-modernia arvoja.
Ennen kaikkea Xena on päähenkilönsä - Lucy Lawless - paketti, jossa nainen on väkevä soturi, pätevä taistelu-strategoitsija, hänen pitää lopettaa sotia, joskus aloittaa niitä, että suurempi paha kukistuisi, synnyttää lapsia, olla äiti, olla parantaja, olla naamioitunut milloin haaremiorjaksi, milloin miksikin, olla rakastunut - hänellä on monta virkaa! Itse ajattelen hänen oleva osittain oikean elämän soturikuningatar Boudiccan kaunis jatkumo vaikka tuotantopuolelta Rob Tapert etsi hahmoa idästä, Hong Kongin taistelulajeja taitavista nyky-amatsoneista. Boudicca pani hanttiin mm itsensä Julius Caesarin joukkojen edessä - ja surmaten joukkoineen yli 70 000 caesarin palvelijaa roomalaista! Mutta jottei näissä tarinoissa pelkästään naiset ole pelkästään hyviä, kuten toveri ja Xenan tarinoiden kirjoittaja sarjassa alati uskollinen Gabrielle josta tulee myös amatsonien johtaja ajan kanssa, niin esitellään lisää naisia: "Xenan arkkivihollinen" vimmaisan psyko naissoturi Callisto, ja paha shamaani Alti.
Ø kuvia Boudicca
Ø kuvia Hyacint Boudiccana sarjassa Pokka pitää jaksossa Fancy dresses.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.